STABILITETSTRÆNING

I Kiropraktorhuset Næstved lægger vi vægt på stabilitetstræning

Det vil sige, at du skal arbejde med de muskler, der ligger tæt på leddene i kroppen. Det er ofte musklerne omkring ryggen, men der er også brug for stabilitet omkring skulder-, hofte-, knæ- og ankelled.

De ledstabiliserende muskler står for opretholdelsen af en hensigtsmæssig stilling i leddet under bevægelse. Den funktionelle stabilitet afhænger ikke kun af muskelstyrken, men i høj grad også af den muskulære kontrol og koordination. Derfor kan smerter fra ryggen, eller andre af de ovennævnte led, være resultat af en forringet koordinationen i det stabiliserende muskelsystem.

For at aktivere de stabiliserende muskler skal belastningen generelt være lav. Tempoet skal også være lavt for at kunne nå at registrere, hvad der sker i kroppen og med musklerne under bevægelsen, og der skal altid fokuseres på kvalitet frem for kvantitet.

Ved stabiliserende øvelser for lænderyggen aktiveres de dybe ryg- og bugmuskler også kaldet ”korsetmusklerne”, hvorimod der ved styrketræning fokuseres mere på de overfladiske bevægemuskler. ”Korsetmusklerne” er vigtige, fordi de bidrager til lændens og bækkenets stabilitet.

Undersøgelser har vist, at funktionen af de dybe stabiliserende ”korsetmuskler” svækkes efter bare en episode med ondt i ryggen. Efterfølgende kan selv små ”forkerte” bevægelser forårsage ondt i ryggen.

Individuel træning

Du møder din fysioterapeut 1 gang om ugen i 3 uger.

  1. Den første gang vil du blive undersøgt og testet for at finde ud af, hvilke muskler der er for svage og kræver stabilisering, og hvilke der evt. er for stramme og skal strækkes ud. På baggrund af dette udarbejder din fysioterapeut et hjemmetræningsprogram til dig.
  2. Anden gang bliver du instrueret i dette hjemmetræningsprogram.
  3. Tredje gang er en opfølgning. Dels for at undgå, at du får trænet unoder ind i dit program. Og dels for at justere og tilpasse øvelserne.

Herefter vil nogle være klar til at træne videre på egen hånd, mens andre vil have brug for yderligere en periode med løbende opfølgning/justering af hjemmetræningsprogrammet.

Individuel træning med henblik på at forbedre de stabiliserende muskler kan ske på nogle af følgende måder:

  • Gulvøvelser med egen kropsvægt som belastning

  • Den store træningsbold

  • Med elastikker

  • På vippebræt

Gulvøvelser med egen kropsvægt som belastning

Her arbejder du primært liggende på gulvet, enten på ryggen eller maven. Vi starter med basis øvelserne, hvor du lærer at aktivere ”korsetmuskulaturen” under øvelserne, for derved at øge sværhedsgraden i de enkelte øvelser og gøre dem mere funktionelle.

Oftest kræves der ikke ”ekstra udstyr”, da vi sagtens kan udfordres ved at bruge vores egen kropsvægt som belastning. Og der er også mange ting at koncentrere sig om i starten, da en mavebøjning ikke bare er en mavebøjning. Du skal have fokus på din kropsholdning – selvom du ligger ned. Din vejrtrækning og spændingen i de arbejdende muskler skal være koordineret, så musklerne ikke overbelastes.

Den store trænings bold

Træning på bolden stiller krav til balance, koordination, bevægelse og stabilitet på samme tid. Øvelsesmæssigt er der næsten uendelige muligheder for træning. Den bringer motivationen og legebarnet frem i enhver.

Hele kroppen er tvunget til at arbejde ved træning på bolden. Fundamentet er ustabilt, hvilket tvinger alle de led-stabiliserende muskler til at arbejde. Træning på bolden er i høj grad med til at give en bedre kropskontrol og holdning af kroppen.

Elastik træning

Smerter i eksempelvis skulderen opstår oftest relativt hurtigt. Som regel med udstråling ned i overarmen og i nogle tilfælde udstråling helt ud til fingrene. Smerterne provokeres specielt ved løft af armen ud til siden, f.eks. når man skal have en trøje over hovedet eller tager noget ud af et skab. Smerterne kan være så voldsomme at bevægelsen i skulderen påvirkes. Der kan også opstå smerter om natten, specielt når man ligger på den dårlige skulder.

Når skulderen er stærk nok til at kunne klare de almindelige daglige belastninger, kan aktive øvelser med belastning, f.eks. ved hjælp af elastik, anbefales.

Ved lav belastning og mange gentagelser trænes der udholdenhed. Og ved høj belastning og færre gentagelser trænes styrken. Fordelene ved elastik træning er, at der trænes i begge retninger – det vil sige både når musklen trækker sig sammen og derefter forlænges igen. Elastikken gør det nemmere at udføre øvelserne mere korrekt, idet elastikken guider bevægelsen, og så kan man træne hele kroppen ved elastik træning.

   ADRESSE

Kiropraktorhuset
Jernbanegade 17
4700 Næstved

  ÅBNINGSTIDER

Mandag8:00 – 18:00
Tirsdag8:00 – 18:00
Onsdag8:00 – 15:00
Torsdag8:00 – 18:00
Fredag8:00 – 15:00

  55  72  71  75

Behandlere Kiropraktorhuset Næstved

BEHANDLERE

Vi ser frem til at hjælpe dig i Kiropraktorhuset Næstved

CAROLA SOMMER
CAROLA SOMMERFysioterapeut
Uddannet Fysioterapeut i 2022 (Fysioterapiskolen Næstved).
Ansat i klinikken siden august 2022.
MIKKEL CHRISTENSEN
MIKKEL CHRISTENSENFysioterapeut
SELINE MARROT
SELINE MARROTMassør
Ansat som deltids massør i Kiropraktorhuset.
Er i gang med fysioterapeut uddannelsen og er færdig januar 2025.

ARTIKLER OM STABILITETSTRÆNING