Core træning – mange glemmer stabiliteten

Mange mennesker døjer med smerter i ryg, skuldre og nakke – og det til trods for et aktivt liv med sport eller ugentlig motion. En hel del skader og smerter kan dog undgås, hvis man husker stabilitetstræningen.

Skelettets muskulatur er inderst opbygget af et fint netværk af små muskler, der løber på kryds og tværs af knoglerne. Især omkring rygsøjlen er der mange, og det er denne sammensætning af muskler, der gør, at vi kan lave koordinerede, præcise bevægelser, modstå stød og holde balancen. Musklerne samarbejder i kæder langs kroppen, og når de aktiveres, beskyttes leddene, så vrid og overbelastning undgås.

Udenpå ligger de større, stærkere muskler, der kan præstere stor kraft.
 

Smerter selvom du træner?

Mange mennesker oplever, at de eksempelvis får ondt i ryggen, selvom de løber flere gange om ugen eller går til sport. De holder sig stærke og aktive, og er forundrede over de tilkomne smerter. Men kroppen er levende og former sig efter, hvordan den bliver brugt.

Hvis træningen bliver for ensartet, er det de samme muskler, der trænes hver gang, og nogle bliver måske forsømt. Det kan gå godt i en længere periode, hvor musklerne omkring ‘klarer arbejdet’. Især de større, stærkere muskler der ligger udenpå skeletmuskulaturen tager over, så arbejdet kan fortsætte. Men på sigt svækkes nogle områder, musklerne kan ikke spænde rigtigt op og beskytte de underliggende led. Og så opstår overbelastningen.
 

Hvad er stabilitetstræning?

De dybe mavemuskler er helt centrale for stabiliteten. Når de spændes rigtigt, danner de muskelkæde med alle de små stabiliserende muskler omkring rygsøjlen, og så er leddene beskyttet mod vrid og forstrækninger. Er man stærk i disse muskler, sker opspændingen automatisk ved løft, spring, isæt osv.

Det samme gør sig gældende i de andre led i kroppen. Hvis musklerne er i god balance, spænder de små muskler helt inde omkring leddene op og sikrer en god stilling under bevægelserne.

Stabilitetstræning er derfor rettet mod de små underliggende muskler og starter typisk ud som gulvøvelser med fokus på udholdenhed og koordination. Som styrken stiger, øges sværhedsgraden.
 

Læs mere om stabilitetstræning her.
 

Har du problemer eller overvejer du at starte træning op, er du velkommen til at bestille tid hos en af vores fysioterapeuter for at få lagt et program.

Skrevet af Trine Jacobsen, Fysioterapeut – opdateret 17.7.24