Springhofte

Har du oplevet hørbare klik-lyde fra din hofte? Så har du muligvis en springhofte, også kaldet Snapping Hip. Dette er en tilstand, hvor hofteleddet giver hørbare kliklyde forårsaget af sener eller muskler, som smutter henover knogle, eller et indre ledproblem i selve hofteleddet. Ofte vil kliklydene være forbundet med smerter, og ved sportslige aktiviteter eller dybe knæbøjninger vil der være gener fra hoften. Jeg gennemgår her de 3 eksisterende typer af springhofte, samt hvilken behandling der skal til for at få bugt med dem.

Ekstern springhofte

Sidder på ydersiden af hoften og giver klik når det store senestrøg på ydersiden af låret smutter henover et knoglefremspring på siden af hofteleddet. Dette sker når man f.eks. løber, træner eller går ture. Denne form er den mest almindelige, og den fremkommer typisk ved svag baldemuskulatur, der fører til at bækkenet “falder ud til siden” under gang eller løb, men kan også være tæt forbundet med overvægt, kraftig pronation i foden under løb eller uens benlængde, såkaldt anisomali.

Intern springhofte

Muskulatur på forsiden af hoften klikker når hoften bevæges fra bøjet til strakt tilstand. Dette sker når man f.eks. rejser sig fra en stol eller fra hug-siddende. Typisk skyldes dette stramhed af lårmuskulatur, der fremspringer fra over hofteleddet.

Intra-artikulær springhofte

Det vil sige springhofte der forekommer inde i selve hofteleddet. Eksempelvis kan denne form være forårsaget af brud på hoftens ledlæbe, hvilket gør at hoften låser. Denne form kræver som regel yderligere undersøgelse og eventuel billeddiagnostik for at finde den struktur i hoften, der er skade på. Typisk er denne form forbundet med et traume, f.eks. et fald eller lign. Den ses ligeledes hos sportsfolk, som dyrker sport på højt plan.

Skadesforløbet

Typisk vil alle forløb starte med de føromtalte hørbare klik i hoften. Efterfølgende kan klikkene være forbundet med smerter og gener. Har man oplevet hørbare klik fra hoften uden at det medfører smerter, er det ikke nødvendigt at opsøge behandler, men hvis der er gener forbundet med lydene, er det en god idé at opsøge en fysioterapeut. Uden behandling kan springhofte medvirke til irritationstilstande af slimsække i hofteleddet og forværre smerterne samt nedsætte funktionsniveauet hos patienten.

Behandling

Ekstern og intern springhofte kan behandles hos en fysioterapeut, hvor den intra-artikulære kræver nærmere undersøgelse for at finde frem til den korrekte årsag.
Behandling hos fysioterapeut består først og fremmest i at fremfinde den rette årsag til symptomerne, herefter igangsættes udspændingsøvelser, styrkende hofteøvelser og aflastningsregime for patienten. Det er vigtigt at holde sig fra de smertegivende aktiviteter i opstarten af forløbet for at sænke hævelse og irritation omkring sener og slimsække.

Skrevet 15-09-2017 af Sabine M. M. Andersen, Fysioterapeut