Hvad er springerknæ?

Springerknæ er en almindelig overbelastningsskade. Oftest ses det hos idrætsfolk hvor løb, hop og spring er en del af træningen, men det kan også forekomme ved almindelig overbelastning opbygget over lang tid. Her kan årsagen være fejlstilling, nedsat koordination omkring knæet, dårligt fodtøj, hårdt underlag m.m.
 

Symptomer og årsag til springerknæ

Symptomerne er smerter lige under knæet svarende til nederste kant af knæskallen og lidt ned ad underbenet.

Springerknæet opstår pga. stress på senen, der løber fra den store lårmuskel, nedover knæet og hæfter på underbenet. Ved gentagne bevægelser belastes muskler og sener, og der kan opstå mikrotraumer i vævet. Almindeligvis heler dette op igen, ømhed forsvinder og vævet styrkes faktisk af dette. Men hvis der ikke er hvilepauser (restitution) imellem belastningerne, opstår der en betændelsestilstand i vævet.

Ved en mildere overbelastning mærker man måske kun smerter efter træning eller på trapper. Men det kan udvikle sig til smerter under træning, hvilesmerter, konstante smerter og i værste fald overrivning af senen. Ved undersøgelse vurderes graden af irritation, og ved tvivl kan man eventuelt ultralydsscanne senen for at se efter forandringer i senevævet.
  

Behandling

Først og fremmest består behandlingen af aflastning af knæet. Dvs. pause fra den træning, der er årsag til problemet. Udstrækning, massage og triggerpunktsbehandling i lårmusklen har god effekt på smerterne. Laserbehandling kan fremme helingsprocessen på senevævet. Hjemme kan man med god effekt bruge isbehandling, hvis der er tale om hævelse og hvilesmerter.

Genoptræning af knæet skal bygges op, så sener og muskler genvinder styrke uden at blive overbelastet af det.

Typisk vil et genoptræningsprogram bestå af øvelser med fokus på styrke og koordination omkring knæet samt udstrækning af lårmusklen. Man kan også inddrage andre motionsformer end den sædvanlige – bare med lav belastning på knæet – f.eks. svømning, træning i vand, cykling i lavt gear m.m. Træningen må bare ikke gøre ondt i knæet. 

Læs mere om, hvordan vi behandler idrætsskader i kiropraktorhuset Næstved her.
 

Døjer du med knæsmerter og har brug for råd og vejledning er du velkommen til at kontakte Kiropraktorhuset Næstved for tidsbestilling.

Skrevet af Trine Jacobsen, Fysioterapeut – opdateret 15.7.24

Kiropraktorhuset Næstved
Kiropraktorhuset Næstved
Kontakt klinikken:
Kiropraktorhuset Næstved
Telefon 55 72 71 75