Hvad er springerknæ?

Springerknæ er en almindelig overbelastningsskade. Oftest ses det hos idrætsfolk hvor løb, hop, spring er en del af træningen, men det kan også forekomme ved almindelig overbelastning opbygget over lang tid. Her kan årsagen være fejlstilling, nedsat koordination omkring knæet, dårligt fodtøj, hårdt underlag m.m.

Symptomer og årsag til springerknæ

Symptomerne er smerter lige under knæet svarende til nederste kant af knæskallen og lidt ned ad underbenet.

Springerknæet opstår pga. stress på senen der løber fra den store lårmuskel og nedover knæet og hæfter på underbenet. Ved gentagne bevægelser belastes muskler og sener, og der kan opstå mikrotraumer i vævet. Almindeligvis heler dette op igen, ømhed forsvinder og vævet styrkes faktisk af dette. Men hvis der ikke er hvilepauser imellem belastningerne, opstår der en betændelsestilstand i vævet.

Ved en mildere overbelastning mærker man måske kun smerter efter træning eller på trapper. Men det kan udvikle sig til smerter under træning, hvilesmerter, konstante smerter og i værste fald ruptur af senen. Ved undersøgelse vurderes graden af irritation, og ved tvivl kan man eventuelt ultralydsscanne senen for at se efter forandringer i senevævet.

Behandling

Først og fremmest er det aflastning af knæet, dvs. pause fra den træning der er årsag til problemet. Udspænding, massage, triggerpunktsbehandling i lårmusklen har god effekt på smerterne, og laser kan fremme helingsprocessen på senevævet. Hjemme kan man med godt effekt bruge is, hvis der er tale om hævelse og hvilesmerter.

Genoptræning af knæet skal bygges op så sener og muskler genvinder styrke uden at blive overbelastet af det.

Typisk vil det bestå af øvelser med fokus på styrke og koordination omkring knæet, og udspænding af lårmusklen. Man kan også inddrage andre motionsformer end den sædvanlige, bare med lav belastning på knæet, f.eks. svømning, træning i vand, cykling i lavt gear m.m. træningen må bare ikke gøre ondt i knæet.

Kontakt os og få råd og vejledning

Døjer du med knæsmerter og har brug for råd og vejledning er du velkommen til at kontakte en af Kiropraktorhuset Næstveds fysioterapeuter. Tidsbestilling på tlf.: 55 72 71 75 eller mail info@kiro-huset.dk

Skrevet 25-11-2016 af Trine Jacobsen