Hvad er en ”myose”?

En myose er en hyppigt anvendt betegnelse for et ømt og ofte hårdt/stramt område i en muskel. Mange mennesker har oplevet ømme og spændte muskler f.eks. i nakke – skulderområdet. Myoser kan give anledning til smerter både lokalt men også i et nærtliggende område; myosen kaldes så et triggerpunkt. Det vil sige, at har man et triggerpunkt i nakken, kan det give anledning til hovedpine og triggerpunkter bag på skulderbladet kan give fornemmelser af smerter i skulderen eller ned i armen.

Kort-om-myoser-og-spændinger-Kiropraktor-huset Næstved

Triggerpunkt

Her ses et eksempel på triggerpunkter i en muskel bag på skulderbladet (i musculus infraspinatus). Her kan man se områderne, hvor disse triggerpunkter typisk kan udbrede smerterne (markeret med rødt).

Ved berøring vil et triggerpunkt føles som et hårdt punkt eller en stram streng i forhold til den øvrige del af musklen og ofte vil triggerpunktet være det maksimalt ømme sted i musklen. En myose eller triggerpunkt er sandsynligvis en del af en muskel (nogle fibre), som af bestemte årsager ”spænder” mere end resten af musklen. Der kan desuden være tegn på en mindre inflammation (irritationstilstand). Hvis tilstanden har stået på længe, kan bindevævet (muskel, sener, ledbånd og ledkapsel) blive stramt og uelastisk.

Hvordan opstår triggerpunkter?

Triggerpunkter kan opstå i forbindelse med fysisk overanstrengelse eller skadelige påvirkninger af kroppen såsom arbejdsbetingede lidelser, sportsskader, stresssymptomer og vores generelle psykiske tilstand.

En af de hyppige årsager er sandsynligvis ensidigt gentaget arbejde -specielt i situationer hvor musklen arbejder i forkortet tilstand over længere tid. Som eksempel kan nævnes skulderen der er løftet op mod øret. Det kan medføre en lokal overbelastning i en muskel eller sene.

Træthed og generel fysisk træningstilstand spiller også en rolle i udvikling af disse punkter. Hvis kroppen ikke er i god form, opstår der ved monotomt arbejde lettere triggerpunkter. Desuden kan ledproblemer eller et hold i ryggen forårsage lignende spændinger og ømhed i muskler.

Det kan desuden nævnes, at vores psykiske tilstand spiller ind på, vores opfattelse af triggerpunkter. Ved depression kan oplevelsen forværres, mens man med positive tanker kan minimere problemet.

Hvordan forebygger jeg og slipper af med myoser?

  • Udspænding af ømme muskler
  • Undgå ensidigt gentaget arbejde (stillinger hvor musklen trækker sig sammen over længere tid)
  • Regelmæssig styrke- og udholdenhedstræning (forebygger overbelastning). Med andre ord, generel fysisk aktivitet, såsom en rask gåtur, løb, cykling og sport osv.
  • Evt. sundhedsfaglig undersøgelse, bløddelsbehandling og manuelle teknikker samt vejledning.

PS: Her kan du også læse mere generelt om fysioterapi i Kiropraktorhuset Næstved…

Skrevet 17-11-2017 af Trine Jacobsen, Fysioterapeut