Hvorfor træne inden skiferien?

Reducer risikoen for skader

Hvis man vil have en god ferie og reducere risikoen for at løbe ind i irriterende overbelastnings- og ledbåndsskader, som kan gøre ferien til en kedelig oplevelse, så er det vigtigt, at man, inden man tager af sted, har opbygget en grundform, hvor primært en god styrke/udholdenhed i benene er vigtig, samt at man er stærk og stabil omkring sine knæ!
 

Styrke omkring knæet

Vigtigheden af den føromtalte stabilitet og styrke omkring knæene er stor. Det er nemlig der, en stor del af bevægelserne sker, når man løber på ski. Ankelledet er nemlig holdt helt stift nede i skistøvlen, så det er primært knæet, som er deltagende i alle bevægelser, der sker, når man suser af sted nedover pisten.

Derfor er det vigtigt, at muskelstyrken omkring knæet er god, så musklerne kan være med til at hjælpe knæets omkringliggende ledbånd med at holde igen i bevægelserne, som opstår under skiløb. Og også ved evt. fald og alvorligere styrt.

Er ens stabilitet og styrke omkring knæet i god stand, så reduceres risikoen for ledbåndsskader betydeligt!
 

Vippebræt eller balancepude

Stabiliteten kan nemt trænes derhjemme ved brug af vippebræt eller balancepude ca. 10-15 minutter om dagen. Dette skal dog gerne kombineres med noget decideret styrketræning for benene.
 

Styrke-udholdenhedstræning

Som nævnt er styrke-udholdenhedstræning for benenes muskulatur også en vigtig faktor for at reducere risikoen for skader. Dette er egentligt ganske forståeligt, for jo mere trænet og udholdende ens muskulatur er, jo længere tid går der, før den udtrættes. Og når muskulaturen er udtrættet, så øges risikoen for fiberskader, forstrækninger og overbelastningsskader.

Så derfor: jo stærkere og mere udholdende muskulatur, des mindre risiko for irriterende muskelskader, der kan være med til at ødelægge ens skiferie.

Overvej lige en ekstra gang, om du måske skulle få trænet lidt, inden du tager af sted på skiferie. Det ville være så ærgerligt at få sin ferie ødelagt, fordi du ikke lige fik taget dig sammen til at få trænet inden din ferie!

PS: Læs mere om stabilitetstræning hos fysioterapeuterne i Kiropraktorhuset Næstved her.

Skrevet af Henrik Larsen, Fysioterapeut – opdateret 8.7.24

Kiropraktorhuset Næstved
Kiropraktorhuset Næstved
Jernbanegade 17
4700 Næstved
Telefon 55 72 71 75