Hvorfor træne inden skiferien?

Nu er der ikke mere end et par måneder til, at vi måske begiver os afsted på årets skiferie – og for nogen måske bare den første af flere skiferier. Men hvor meget har vi så fået trænet op til denne skiferie?!

Reducer risikoen for skader

Så hvis man vil have en god ferie og reducere risikoen for at løbe ind i irriterende overbelastnings- og ledbåndsskader, som kan gøre ferien til en kedelig oplevelse, så er det vigtigt, at man inden, man tager af sted har opbygget en grundform, hvor primært en god styrke/udholdenhed i benene er vigtig, samt at man er stærk og stabil omkring sine knæ!

Styrke omkring knæet

Vigtigheden af den føromtalte stabilitet og styrke omkring knæene er stor. Det er nemlig der en stor del af bevægelserne sker, når man løber på ski. Ankelledet er nemlig holdt helt stift ned i skistøvlen, så det er primært knæet, der er deltagende i alle bevægelser som sker, når man ryger af sted nedover pisten.
Derfor er det vigtigt, at muskelstyrken omkring knæet er god, så den kan være med til at hjælpe knæets omkringliggende ledbånd med at holde igen i bevægelserne som opstår under skiløb og også ved evt. fald og alvorligere styrt.
Er ens stabilitet og styrke omkring knæet i god stand, så reduceres risikoen for ledbåndsskader betydeligt!

Vippebræt eller balancepude

Stabiliteten kan nemt trænes derhjemme ved brug af vippebræt eller balancepude ca. 10-15 minutter om dagen. Men skal gerne kombineres med noget decideret styrketræning for benene.

Styrke-udholdenhedstræning

Som nævnt er styrke-udholdenhedstræning for benenes muskulatur også en vigtig faktor for at reducere risikoen for skader. Dette er egentligt ganske forståeligt, for jo mere trænet og udholdende ens muskulatur er, jo længere tid går der, før den udtrættes. Og når muskulaturen er udtrættet, så øges risikoen for fiberskader, forstrækninger og overbelastningsskader.

Så derfor, jo stærkere og mere udholdende muskulatur jo mindre risiko for irriterende muskelskader, der kan være med til at ødelægge ens skiferie.

Så overvej om du måske skulle få trænet lidt, inden du tager afsted på skiferie. Det ville være så ærgerligt at få sin ferie ødelagt, fordi man ikke lige fik taget sig sammen til at få trænet op til!

PS: Læs mere om stabilitetstræning hos fysioterapeuterne i Kiropraktorhuset Næstved….

Skrevet 27-10-2017 af Henrik Larsen, Fysioterapeut

Henrik Larsen
Henrik LarsenFysioterapeut
Kontakt mig i klinikken
Kiropraktorhuset Næstved
Telefon 55 72 71 75