Hvad kan en kostvejleder hjælpe dig med?
Hvem kan have glæde af en kostvejledning?
En kostvejleder er en person, vi ofte forbinder med en, der hjælper folk med vægttab. Men en kostvejleders arbejde er meget mere end det. En kostvejleder kan bl.a. hjælpe med følgende gennem kostplanlægning og løbende motiverende samtaler:
- Vægtudfordringer – overvægtig/undervægtig
- Allergi og overfølsomhed – fx glutenintolerans, glutenallergi (cøliaki), laktoseintolerans.
- Blodsukkerproblemer, diabetes og insulinresistens
- Fordøjelsesproblemer
- Viden om hvilken type mad der passer til dig og din situation
Første konsultation hos kostvejlederen
Den første konsultation tager ca. 75 min. Den første samtale bruges til at få afklaret, hvilke specifikke problemstillinger, der er tale om, hvad der skal arbejdes med, og hvad målet er. Kostvejlederen får dannet sig et billede af din situation, og de problemer du oplever. Du vil bl.a. blive spurgt ind til din livssituation, spisevaner, spisemønster, arbejde, familie, fritid, og de symptomer/gener du evt. har.
Kostvejledningen er helt individuel, og der fokuseres på at give netop den viden og de redskaber, som du har brug for. Mange kommer med spørgsmål som disse:
- De daglige måltider – hvad er vigtigt, og hvordan sammensætter jeg dem bedst?
- Hvor meget må jeg spise?
- Hvordan får jeg de sunde vaner til at passe i min travle hverdag og mit sociale liv?
- Hvordan handler jeg nemt og sundt ind?
- Er det farligt at spise lightprodukter?
- Skal jeg undgå ris, kartofler, brød og pasta?
- Tager jeg på, hvis jeg spiser efter kl. 20?
- Hvorfor falder jeg hele tiden i?
- Jeg er ofte oppustet om aftenen, er der noget jeg ikke kan tåle?
Efter første konsultation tager du sammen med din kostvejleder stilling til det videre forløb, så det bliver tilpasset netop det, du har brug for.
Opfølgende samtaler
De opfølgende samtaler tager ca. 25 min. Her vil kostvejlederen følge op på de mål, som bliver sat fra gang til gang. Hvad er gået godt, og hvad er gået mindre godt?
At ændre på sine kostvaner er svært for alle, og det er uanset, om det gælder et vægttab, eller om man skal følge en specifik diæt i forbindelse med en sygdom. Netop derfor er det vigtigt at komme til de opfølgende samtaler, så du kan få råd, vejledning og sparring fra kostvejlederen til, hvordan du tackler disse situationer.
Det er også ved de opfølgende samtaler, at der arbejdes videre med de problemstillinger, som kan opstå undervejs i et forløb. Det kan gælde alt fra det følelsesmæssige, udfordringer omkring din spisning, brug for idéer til aftensmaden eller hjælp til fastholdelse af motivationen.
Forventet antal samtaler
Hvor mange samtaler man har brug for varierer meget og afhænger af den enkelte person. Langt de fleste har brug for samtaler over en længere periode. I starten kommer man oftest med 2-3 ugers interval, men efterhånden som forløbet er godt i gang, er der som regel længere og længere imellem konsultationerne.
Det tager tid at få nye vaner, men kostvejlederen skal nok hjælpe dig!
Læs mere om kostvejledning i Kiropraktorhuset Næstved her.
Kontakt klinikken, hvis du har spørgsmål til ovenstående eller har behov for hjælp.
Skrevet af Lena Vinholt, Kostvejleder – opdateret 10.7.24