Hvad er Cøliaki og årsagen til det?
Cøliaki skyldes overfølsomhed over for gluten som især findes i hvede, byg og rug. Cøliaki er en kronisk lidelse, der kan opstå i alle aldersgrupper. De første symptomer på cøliaki opstår dog oftest i barndommen, men en del får først symptomer omkring 30 års alderen eller senere.
Cøliaki skal ikke forveksles med fødevareallergi. Symptomerne ved fødevareallergi kommer oftest hurtigt efter man har spist det man ikke kan tåle. Ved Cøliaki kan symptomerne være mindre tydelige.
Årsagen til at nogle personer udvikler cøliaki er endnu ukendt, men man ved, at sygdommen pludselig kan bryde ud, hvis modstandskraften er påvirket evt. ved infektion.
Hvordan stilles diagnosen?
Man kan stille diagnosen ved hjælp af specielle blodprøver eller ved at undersøge vævsprøver (biopsi) fra en lille bid af tyndtarmen ved en kikkertundersøgelse.
Symptomer på Cøliaki
Symptomerne varierer fra person til person. Ved cøliaki skades tarmslimhinden af gluten, hvilket påvirker både fordøjelsen og tarmens evne til at optage næringsstoffer fra maden (vitaminer, mineraler, kulhydrater og fedt). Nogle får også problemer med at tåle mælkesukker på grund af mangel på enzymet laktase i tarmen.
Hyppige symptomer ved cøliaki:
- Oppustethed
- Kronisk diarré
- Træthed
- Vitamin/mineralmangel
- Mavesmerter
- Udslet
- Dårligt humør
- Ledsmerter
Hvor findes gluten?
Gluten indgår i mange fødevarer med forskellige benævnelser. Det er derfor vigtigt altid at læse varedeklarationen.
Gluten findes bl.a. i: Hvedemel, Rugmel, byggryn, havregryn, brød, kager, pasta, kiks, bageblandinger og ristede løg.
Mange helsekostforretninger har som regel et stort udvalg af glutenfrie varer og meltyper. Flere alminedelige dagligvareforretninger har også gennem årene fået flere af disse varer på hylderne.
Hvad kan man selv gøre?
Cøliaki er en kronisk sygdom, som ikke umiddelbart kan behandles med medicin. Den eneste behandling er en glutenfri diæt hele livet evt. efter vejledning fra en diætist/kostvejleder, der kan hjælpe med kostplan baseret på, glutenfri fødevarer samt evt. mangler på vitaminer og mineraler.
Kontakt os gerne i Kiropraktorhuset hvis du har spørgsmål til ovenstående eller har behov for hjælp til en glutenfri kostplan.
Skrevet af Lena Vinholt, Kostvejleder – opdateret 17.7.24