Jeg har det ad helvede til, men jeg fejler ikke noget???

Funktionelle lidelser

Som behandler har jeg efterhånden hørt mange patienter fortælle denne historie. Historien om hvor plagede de er af smerter, træthed, uro i maven, hovedpine, svimmelhed og mange andre symptomer, som de er blevet undersøgt for af diverse sundhedsfaglige personer, og man har ikke kunne finde nogen sygdom.

Patienterne har prøvet et hav af forskellige behandlinger og medicin, og der er ikke noget af det der hjælper. Typisk har de fået diagnoser som fibromyalgi, irritabel tyktarm, kronisk træthedssyndrom eller kronisk smerte syndrom. Dette er alle sammen diagnoser, som jeg lidt provokerende kalder skraldespandsdiagnoser, da det er diagnoser, der kun bliver brugt, når man ikke kan finde nogen konkret lidelse.

For ganske nylig var der en praktiserende læge, der gjorde mig opmærksom på begrebet funktionelle lidelser, og siden har jeg så undersøgt emnet nærmere. Til at starte med troede jeg bare, at det var endnu en ”skraldespandsdiagnose”, men det viser sig, at der er mere ved begrebet end først antaget.

I 1999 blev Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser grundlagt, som en del af Århus Universitetshospital. I starten var det kun en forsknings enhed, men i 2005 begyndte de at modtage patienter, og behandler i dag mellem 200-250 patienter om året, hvoraf mange deltager i forskningsprojekter.

Dette er altså ikke noget helt nyt fænomen, men kendskabet til det, er ikke så udbredt endnu.
For mig som behandler giver det rigtig god mening og jeg er sikker på, at alle behandlere er stødt på de her patienter, som bare ikke får det bedre lige meget hvad man prøver.

Det tyder på at omkring 6% af befolkningen har en funktionel lidelse i en sådan grad, at det påvirker deres livskvalitet. Det er ca. 300.000 herhjemme i Danmark, og halvdelen har det så dårligt, at de ikke kan passe deres job.

Symptomerne kan deles i 4 hovedgrupper:

  • Symptomer fra hjertet og lungerne: f.eks. hjertebanken eller trykken i brystet
  • Symptomer fra maven og tarmen: f.eks. mavesmerter og oppustethed
  • Symptomer fra musklerne: f.eks. Muskelsmerter, ledsmerter, rygsmerter og føleforstyrrelser
  • Almene symptomer: f.eks. Træthed, hovedpine og svimmelhed
Der er ofte symptomer fra flere af grupperne.

Årsagerne

Der er sjældent kun en årsag til at man kan få en funktionel lidelse.
Nogle er medfødt sårbare, det ligger altså i deres gener. Andre får en funktionel lidelse efter et stort og længerevarende pres. Det kan være socialt eller arbejdsmæssigt. Somme tider kan en ulykke eller en infektionssygdom sætte processen i gang, men der er som regel tale om flere faktorer på en gang. Det er således et samspil mellem fysiske symptomer og opfattelsen af disse i hjernen.

Behandlingen

Behandlingen afhænger af i hvor høj grad, at man er påvirket og hvor længe det har stået på. Der er bevis for at gradueret træning og samtaleterapi har god effekt. Nogen kan også have gavn af medicinsk behandling.

De fleste kan blive hjulpet, men det er desværre ikke alle, der kan genvinde arbejdsevnen. Det er dog Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelsers erfaring, at alle der har gennemgået et forløb hos dem har fået bedre livskvalitet og har nemmere ved at klare hverdagen.

Dette er en meget kort beskrivelse af en ret kompliceret sygdom, og har det vagt din interesse, så kan der findes meget mere information på www.funktionellelidelser.dk.

Skrevet 05-05-2017 af Rasmus Fabricius

Rasmus Fabricius
Rasmus FabriciusKiropraktor
Kontakt mig i klinikken
Kiropraktorhuset Næstved
Telefon 55 72 71 75