Funktionelle lidelser

Jeg har det ad helvede til, men jeg fejler ikke noget???

Som behandler har jeg efterhånden hørt mange patienter fortælle denne historie. Historien om, hvor plagede de er af smerter, træthed, uro i maven, hovedpine, svimmelhed og mange andre symptomer, som de er blevet undersøgt for af diverse sundhedsfaglige personer, og man har ikke kunne finde nogen sygdom.

Patienterne har prøvet et hav af forskellige behandlinger og medicin, og der er ikke noget af det der hjælper. Typisk har de fået diagnoser som fibromyalgi, irritabel tyktarm, kronisk træthedssyndrom eller kronisk smerte syndrom. Dette er alle sammen diagnoser, som jeg lidt provokerende kalder “skraldespandsdiagnoser”, da det er diagnoser, der kun bliver brugt, når man ikke kan finde nogen konkret lidelse.
 

Funktionelle lidelser

Gennem de seneste årtier har begrebet Funktionelle Lidelser cementeret sig som noget, der skal tages alvorligt. Da jeg først blev gjort opmærksom på begrebet af en praktiserende læge, troede jeg bare, at det var endnu en ”skraldespandsdiagnose”, men det viser sig, at det er mere det.

I 1999 blev Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser grundlagt som en del af Århus Universitetshospital. I starten var det kun en forsknings enhed, men i 2005 begyndte de at modtage patienter. Viden om og kendskabet til funktionelle lidelser er vokset gennem årene, og nu findes der afdelinger/centre/klinikker for funktionelle lidelser i alle landets regioner.

Funktionelle lidelser er en samlebetegnelse for en gruppe af sygdomme, der har mange ting til fælles – hvor man er belastet af eller bekymret over fysiske symptomer, som gør det svært at fungere i dagligdagen. Den præcise årsag kendes ikke, men man kan forstå det som en sygdom, hvor hjernen og kroppen af forskellige årsager er overbelastet og ikke fungerer normalt. Forskellige syndromer og tilstande hører under

For mig som behandler giver det rigtig god mening og jeg er sikker på, at alle behandlere er stødt på de her patienter, som bare ikke får det bedre lige meget hvad man prøver.

Undersøgelser tyder på, at omkring 6% af befolkningen har en funktionel lidelse der påvirker deres livskvalitet eller erhvervsevne. Det er ca. 300.000 personer her i Danmark.
 

Symptomerne kan deles i 4 hovedgrupper:

  • Symptomer fra hjertet og lungerne: f.eks. hjertebanken eller trykken i brystet
  • Symptomer fra maven og tarmen: f.eks. mavesmerter og oppustethed
  • Symptomer fra musklerne: f.eks. Muskelsmerter, ledsmerter, rygsmerter og føleforstyrrelser
  • Almene symptomer: f.eks. Træthed, hovedpine og svimmelhed

Der er ofte symptomer fra flere af grupperne.
 

Årsagerne

Der er sjældent kun en årsag til, at man kan få en funktionel lidelse.

Nogle er medfødt sårbare. Det ligger altså i deres gener. Andre får en funktionel lidelse efter et stort og længerevarende pres. Det kan være socialt eller arbejdsmæssigt. Somme tider kan en ulykke eller en infektionssygdom sætte processen i gang, men der er som regel tale om flere faktorer på en gang. Det er således et samspil mellem fysiske symptomer og opfattelsen af disse i hjernen.
 

Behandlingen

Behandlingen afhænger af i hvor høj grad, man er påvirket, og hvor længe det har stået på. Der er bevis for, at gradueret træning og samtaleterapi har god effekt. Nogen kan også have gavn af medicinsk behandling.

De fleste kan blive hjulpet, men det er desværre ikke alle, der kan genvinde arbejdsevnen. Langt de fleste opnår dog en bedre livskvalitet og har nemmere ved at klare hverdagen.

Dette er en meget kort beskrivelse af en ret kompliceret sygdom, og har det vagt din interesse, så kan der findes meget mere information på www.funktionellelidelser.dk.

Skrevet af Rasmus Fabricius – opdateret 10.7.24

Rasmus Fabricius
Rasmus FabriciusKiropraktor
Kontakt mig i klinikken
Kiropraktorhuset Næstved
Telefon 55 72 71 75