Fibersprængning
Fibersprængninger kan ske for alle – oftest under løb, hop eller pludselige bevægelser, der kræver stor kraft. Det føles som et smæld i musklen og kan gøre meget ondt.
Der kan være flere årsager til fibersprængninger:
- Hvis man træner for ofte og musklerne ikke får tid til at restituere, opbygger man langsomt en overbelastning i vævet, og risikoen for skader er stor.
- Hvis muskelarbejdet er for stort i forhold til musklens styrke – fx ved fald, spring eller tunge løft.
- Hvis muskelkraften generelt er lav.
- Hvis man begynder på idræt eller sport uden at varme op og/eller strække ud først.
Musklerne er bygget op af aflange muskelfibre, der ligger side om side. Under muskelarbejdet trækker de sig sammen og strækker sig.
Ved fibersprængning kan man rive hele eller dele af en muskel over, og der opstår en blødning inde i vævet. Et hårdt slag mod en muskel kan også give lignende skade med blødning. Her er fibrene dog mast/knust i stedet for at være revet over. Men princippet er det samme, og behandlingen er den samme.
Hvad skal man gøre?
I den akutte fase, som strækker sig fra skaden sker til 1-2 døgn efter, gælder det om at standse blødningen inde i musklen. Jo større blodansamling, der er i musklen, jo længere tid er kroppen om at bearbejde det og hele. Musklen skal have ro, og det er en god idé at tage is på. Isen bruges i op til 20 minutter ad gangen og kan bruges flere gange i døgnet. Isen har den fordel, at det hjælper til at standse blødningen i vævet og virker smertelindrende på en ny skade.
Ved store blødninger i musklen kan kroppen finde på at indkapsle blodet for at ‘gemme’ det, indtil resten af vævet er helet færdigt. Det føles som en hård klump, der kan være vældig generende og tage rigtig lang tid for kroppen at absorbere.
Efter den akutte fase kan man så småt begynde at belaste skaden igen, men kun til smertegrænsen. Isen kan nu med fordel skiftes ud med varme, da det øger blodcirkulationen i vævet, og blodansamlingen derved lettere kan komme væk.
Det kan nu være en god idé at opsøge behandling. På klinikken vil vi kunne begynde stræk af vævet, forsigtig tværmassage omkring skaden og give laserbehandling til at fremme helingsprocessen. Afhængig af skadens omfang og placering kan aflastende tape også bruges.
Vi tilrettelægger et øvelsesprogram til dig, så du ikke går for hurtigt frem, og guider dig i forhold til dit normale aktivitetsniveau inkl. din sport. Det er vigtigt at holde sig til smertegrænsen. Ellers er risikoen, for at skaden bryder op igen, ret stor. Væbn dig med tålmodighed. Det kan tage lang tid at komme helt ovenpå efter en fibersprængning.
Er uheldet ude
Isbehandling – læs mere om isbehandling her
Bestil en tid hos en af Kiropraktorhuset Næstveds fysioterapeuter på tlf. 55 72 71 75
Skrevet af Trine Jacobsen, Fysioterapeut – opdateret 15.7.24