Foråret er på vej og det begynder så småt at krible i fingrene for at komme i haven.

Men er ryggen klar?

Havearbejde er hårdt for ryggen, giver ofte mange løft, vrid og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Med lidt fast træning af ryggen kan den holdes stærk og udholdende, det behøver ikke tage mange minutter om dagen. Og endnu bedre, det kan klares hjemme på stuegulvet.

Det er godt at få en rutine i de daglige øvelser, vælg et tidspunkt på dagen der passer godt ind i døgnrytmen i forhold til arbejde, pligter og energiniveau. På den måde er der størst sandsynlighed for at huske det og ikke udsætte det til i morgen.

Et eksempel på 5 øvelser du kan lave er:

1) Bækkenløft

Lig på ryggen med fødderne i gulvet. Spænd i maven og kip bækkenet fremad imens du løfter kroppen opad. Prøv at løft så højt at kroppen er lige. Hold stadig spændingen i maven og rul langsomt ned igen. Slip først i maven når du er helt nede. Gentag 10 gange.

2) Diagonalløft

Stå på alle fire på gulvet. Spænd i maven og løft den ene arm og det andet ben. Forsøg at blive så lang som muligt og undgå at svaje i lænden. Sænk og løft da med modsatte side. Hold spændingen i maven under hele øvelsen. Gentag 10 gange til hver side.

Øvelser Diagonalløft Kiropraktorhuset Næstved

3) Planken

Lig på maven. Kip bækkenet fremad, spænd i maven og kom op at ligge på underarmene og tæerne. Undgå at svaje i lænden. Hold stillingen i 10-60 sekunder og kom ned og hold pause. Gentag.

Øvelser Planken Kiropraktorhuset Næstved

4) Sideplanken

Lig på siden. Kom op så du støtter på en arm og nederste fod (hvis du har bare tæer er det lettere at sætte en fod foran den anden) løft kroppen op så du er helt lige fra fod til skulder, spænd i maven. Hold stillingen i 10-60 sekunder og kom ned og hold pause. Gentag øvelsen til den anden side.

Øvelser Sideplanken Kiropraktorhuset Næstved

5) Kombineret planke og sideplanke

Start med at komme op i planken, hold stillingen i 5 sekunder hvorefter du skifter over til den ene side (uden at komme ned på gulvet eller slippe spændingen i maven) hold stillingen i 5 sekunder og skift tilbage til planken. Hold igen i 5 sekunder og skift så til den anden side.
Skift imellem stillingerne så længe du kan holde kroppen lige og holde spændingen i maven.

Øvelser kombineret planke og sideplanke Kiropraktorhuset Næstved

Øvelserne kan være for lette for nogen og for svære for andre. Det er vigtigt at starte de daglige øvelser på det rigtige niveau. Det kan vi hjælpe med i klinikken. Bestil en tid i Kiropraktorhuset Næstved og vi vurderer hvor stærk du er, og hjælper gerne videre med løbende at tilpasse øvelserne så de passer til dig.

Skrevet 1-03-2019 af Trine Jacobsen, Fysioterapeut