Historie

Kiropraktik og historie

Udviklingen

Er du en af de mange danskere der dagligt plages af smerter i led og muskler, er kiropraktisk behandling en løsning for dig. 
 
En kiropraktors virke er diagnostik, forebyggelse og behandling af biomekaniske funktionsforstyrrelser og heraf afledte smertetilstande i rygsøjle, bækken, arme og ben.

Kiropraktik er således først og fremmest en behandlingsmetode til afhjælpning af ryg- og nakkesmerter, og smerter der kommer fra ryggen, f.eks. iskiassmerter og hovedpine, men er også en behandlingsmetode til afhjælpning af smerter i ekstremiteterne, dvs. skuldre, albuer, hænder, hofter, knæ og fødder, som f.eks. ved sportsskader og forstuvninger.

Den kiropraktiske behandling består af specielle ledfrigørende teknikker, rettet mod de fastlåste led, men vil ofte også involvere bløddelsteknikker, f.eks. specifik massage eller udspændingsøvelser. Som et led i behandlingen vil der også blive snakket om forebyggende tiltag i form af f.eks. hjemmeøvelser, og vejledning i, hvordan man fremover undgår at få samme problemer.

Kiropraktorerne blev autoriserede af sundhedsmyndighederne i 1992, og har siden 1978 haft overenskomst med den offentlige sygesikring. Kiropraktorerne er således i dag en integreret del af det danske sundhedsvæsen.
 
De danske kiropraktorer ser i dag ca. 300.000 rygpatienter om året, og er således den behandlergruppe, der behandler flest patienter med ondt i ryggen. En undersøgelse fra 1996 – fra DIKE – viser således, at en kiropraktor ser 18 gange så mange rygpatienter som en praktiserende læge.

Kiropraktisk behandling har meget få bivirkninger når patienten er velundersøgt, og behandlingen udføres af en autoriseret kiropraktor. Lokal ømhed kan dog forekomme, og er almindeligt 1-2 døgn efter behandlingen.
Formålet med den kiropraktiske behandling er at løsne op for de ledforstyrrelser / fastlåsninger, der kan opstå imellem hvirvlerne i rygsøjlen, eller i andre involverede områder, som f.eks. arme og ben.
 
Gennem den specifikke kiropraktiske ledbehandling fjernes den unormale belastning af led, ledbånd og bruskskiver, og leddet har mulighed for igen at opnå en optimal funktion. Ligeledes er der mindre risiko for, at de omkringliggende muskler bliver spændte, og at det omkringliggende væv bliver ømt og hæver op. De nerver der træder ud fra rygsøjlen har således også efter den kiropraktiske behandling, en mindre risiko for at blive udsat for enten direkte eller indirekte irritation, og nervesystemet har således en bedre mulighed for at fungere optimalt.

Under selve behandlingen høres ofte et ”knæk”. Det er et såkaldt vacumfænomen, som opstår i ledkapslen, hvorefter der udvikler sig en gas, faktisk lidt ligesom når man åbner en flaske champagne. Ledkapslens trykforhold er normalt igen efter ca. 20 min.
 

Hvem kan så behandles hos en kiropraktor?

Ja, i princippet kan alle der har en funktionsforstyrrelse i et eller flere af kroppens led behandles, det være sig rygsmerter, iskiassmerter, visse former for hovedpiner, sportsskader osv.

Ved planlægningen af behandlingsforløbet, vil kiropraktoren tage hensyn til bl.a. patientens alder, statur og kliniske tilstand, og tilrettelægge behandlingen derefter. I det tilfælde, at patienten har en lidelse, der ikke egner sig til kiropraktisk behandling, henvises til relevant behandling, oftest til egen læge.
 
Du bør således ikke holde dig tilbage fra at søge kiropraktisk behandling. Søg trygt din kiropraktor, som er specialist inden for lidelser i bevægeapparatet, herunder ryglidelser.

Kiropraktorhuset
Næstved ApS

Jernbanegade 17
4700 Næstved

Telefon: 55 72 71 75
Fax: 55 73 00 09
 

Åbningstider

Mandag 8.00-18.00
Tirsdag: 8.00-17.30
Onsdag: 8.00-16.00
Torsdag: 8.00-18.00
Fredag: 8.00-15.00
 
Kiropraktorhuset Næstved ApS | CVR: 24982602 | Jernbanegade 17, 4700 Næstved  | Tlf.: 55 72 71 75
  
 

  Vi er specialister i at behandle og forebygge rygsygdomme og sygdomme i kroppens øvrige led og muskler.