Løb udenom skaderne!

Så er sommerferien overstået for de fleste – og de “sædvanlige” ekstra kilo er taget på efter for mange is og for meget grillmad. Ambitionen om at tabe sig de 3-5 kilo og få mere motion ind i hverdagen igen, har meldt sig.
Så hvad er mere nærliggende end at finde løbeskoene frem fra deres “sommerferieophold” og tage dem i brug.

Der er bare et problem, når man starter op efter en længere pause – ofte har man tendens til at overtræne (dvs. starte hårdere end ens krop kan klare), og de gamle sko (som måske har været gemt væk mere end en enkelt sommer) er heller ikke lige så gode som de var da man kiggede på dem sidst!

Derfor er et godt råd: GEAR NED når du mærker den første og ukendte ømhed. Find årsagen og tjek din træningsmængde og løbeskoene.

Sådan undgår du overbelastningsskader når du løber

I første omgang begrænser du dit løb til det halve, af det du “tror”, du kan klare. Hvis det ikke er nok til, at ømheden forsvinder, må du reducere endnu mere. Du skal ned på det niveau, hvor du kan løbe uden gener. Herfra starter du en gradvis optrapning ved at lægge lidt til hver uge, for eksempel 10 procent, så du trin for trin nærmer dig den ønskede distance.
Generelt er det bedre med flere korte ture end få lange i starten, så løb hellere tre til fire gange om ugen frem for en eller to lange ture.
Hvis ømheden ikke rigtig forsvinder eller bliver ved med at komme tilbage, må du i gang med at lede efter årsager.
  • Har det noget at gøre med dig og din anatomi fx “kalveknæ” eller “platfod” kaldes det interne årsager.
  • Eller gemmer årsagen sig i noget uden for dig fx dit udstyr eller underlaget kaldes det eksterne årsager.
(Se listen sidst i artiklen med eksempler på typiske interne og eksterne årsager)

En erfaren løber, træner eller fysioterapeut er gode at alliere sig med i jagten på mulige årsager, da disse ikke altid er sådan lige til at få øje på. Men en systematisk gennemgang af mulighederne vil næsten altid pege på en eller flere potentielle syndere, som det gælder om at få elimineret.

Endelig kan en løbestilsanalyse komme på tale, hvis der er mistanke om, at de interne årsager spiller en måske skjult rolle. Løbestilsanalyser foretages af større løbeforretninger og fysioterapeuter.

Årsagen kan dog ofte lokaliseres til to ting, nemlig en uregelmæssig træningsmængde og slidte eller forkerte løbesko. Så tjek under alle omstændigheder disse.Når det drejer sig om løbesko, så undgå de billigste tilbud i supermarkedet. Det gælder også, selvom du ikke løber så meget, det bliver nemlig til mange løbeskridt alligevel. Køb et par gode løbesko, som passer til dig og din måde at løbe på.

Find ud af hvordan du løber

Løber du neutralt? Det gør de fleste. Eller falder du for meget indad på foden,overpronation. Eller falder du udad, supinerer. Det kan ekspedienten i en god sportsforretning hjælpe dig med. Når du har fundet den overordnede skotype, prøv så nogle forskellige løbesko som matcher din type, og lad så fødderne “bestemme” hvilken sko, det skal være. Løbeskoene skal føles gode og behagelige at være/løbe i.
Sådan kan du løbe uden om skaderne, i al fald de allerfleste overbelastningsskader. Det kræver lidt tålmodighed. Men det er løbeturene vel også værd?

Typiske eksterne årsager:

  • For hurtig stigning i løbemængden.
  • For stor løbemængde.
  • “Spring” og stor uregelmæssighed i løbemængden.
  • Forkerte løbesko.
  • Hårdt underlag fx fortovsfliser.
  • Meget blødt underlag fx strandsand.
  • Skrånende eller meget bakket terræn.

Typiske interne årsager:

  • Skæv storetå (“hallus valgus”).
  • Nedfalden svang, “platfod”.
  • Overpronation, falder for meget indad på foden i løbets standfase.
  • Supinerer, falder udad på foden i løbets standfase.
  • “Kalveknæ”, knæene falder indad.
  • “Hjulben”, knæene falder udad.
Hvis du har brug for en fysioterapeut, er du velkommen til at kontakte mig i klinikken på telefon 55 72 71 75 – og læs også mere om vores fysioterapi…

Skrevet 25-08-2017 af Henrik Larsen, Fysioterapeut

Henrik Larsen
Henrik LarsenFysioterapeut
Kontakt mig i klinikken
Kiropraktorhuset Næstved
Telefon 55 72 71 75