Spinalstenose – hvad er det?

Når kiropraktorernes nye overenskomst træder i kraft 1. april betyder det samtidig ”goddag” til nye behandlingsforløb.

Siden 2014 har behandlingsforløb for diskusprolaps været et redskab for kiropraktorer i Danmark. Fra 1. april tilbydes desuden behandlingsforløb for spinalstenose, som jeg her vil fortælle lidt om.

Først lidt anatomi:

Rygmarven strækker sig fra hjernen ned langs rygsøjlen og slutter ved lænderyggen. Rygmarven ligger godt beskyttet i en kanal i rygsøjlen, med knogle, ledbånd og muskler omkring. Denne kanal kaldes på fagsprog spinalkanalen. Mellem hver hvirvel løber nerver ud til armene (fra hvirvlerne i nakken) og benene (fra hvirvlerne i lænden), det er det gule på billedet.

Spinalstenose-hvad-er-det-Kiropraktorhuset Næstved

Spinalstenose

Spinalstenose – eller rygmarvsforsnævring, er forsnævring af rygmarvskanalen, hvor der opstår mindre plads og nerverne bliver klemt. Det kan enten være påvirkning hele tiden eller ved bestemte bevægelser. Symptomerne vil mærkes i arme eller ben alt efter, hvor forsnævringen sidder. Symptomerne beskrives som tunghedsfornemmelse i arme eller ben, prikken/stikken/summen i begge arme eller ben, samt en fornemmelse af vat under fødderne. Der kan opleves muskelsvaghed og i svære tilfælde kan opleves forstyrrelser af blære- og tarm kontrol, hvor man enten ikke kan holde på urin og afføring/prutter eller ikke kan komme af med urin og afføring.

Hvis forsnævringen, som giver mindre plads, sidder i lænderyggen, vil symptomerne komme til udtryk i begge ben. Det vil ofte være ved længere tids stående stilling eller hvis man har gået noget tid. Man vil samtidig opleve, at man ikke kan gå særlig langt, førend man må sætte sig ned, det kan være helt ned til få hundrede meter man kan gå. At læne sig forover kan bedre symptomerne, og derfor vil man ofte synes, det er behageligt at gå med indkøbsvogn eller rollator. For når man går foroverbøjet bliver der mere plads i ryggen til nerverne. Når man cykler læner man sig forover og giver mere plads i lænderyggen, derfor kan det ofte få prikken/stikken/summen i benene til at forsvinde.

Spinalstenose er en tilstand der udvikler sig langsomt, og symptomerne vil derfor komme snigende over lang tid, oftest over flere år. Det starter med svage symptomer som så med tiden bliver mere udtalte og måske er til stede hver dag.

Hvad skyldes spinalstenose?

Ofte skyldes spinalstenose slidforandringer i ryggen, der kommer med alderen. Det er forkalkninger, knogle påbygninger og fordi brusk skiverne i ryggen bliver mere flade. Flere af disse forandringer kender vi fra slidgigt i hænderne, hvor leddene bliver tykkere og mere krogede pga. knogle påbygninger, det samme gør sig gældende i ryggen. Så overordnet set skyldes symptomerne i ben eller arme manglede plads i rygmarvskanalen, så nerverne bliver klemt. Der er altså ikke nok plads.

Hvad kan vi ved Kiropraktorhuset Næstved hjælpe dig med?

Man kan ved behandling af kiropraktor eller fysioterapeut give bedre bevægelighed i området med spinalstenose. Bedre bevægelighed giver mere plads, og mindre tryk på nerverne. På den måde vil man opleve færre gener i ben og arme. Vi kan desuden vejlede dig i, hvordan du bedst forholder dig i forhold til aktiviteter i dagligdagen og evt. træning.

Ved manglende effekt af behandling eller ved meget svære symptomer kan man blive nødt til at operere. Det sker ved, at man ved operation fjerner noget af knoglen eller nogle af de strukturer, der giver pladsmangel, så der bliver skabt mere plads til nerverne. Det laves oftest i lænderyggen, men normalt venter man med operation til man kun kan gå 50-100m, eller hvis symptomerne er meget generende i hverdagen og anden behandling ikke virker.

Hvis du har spørgsmål til ovenstående er du velkommen til at kontakte mig i Kiropraktorhuset Næstved. Tidsbestilling på tlf. 55 72 71 75.

Skrevet 17-03-2017 af Tine Aagaard, Kiropraktor